árvácska
Egynyári virágokMuskátlikFutó virágokDragon WingGumós begóniaKépgalériaVissza a föoldalra

Az árvácska ára:120 Ft/db.

Ültetési tipp: Ősszel, vagy tavasszal árvácska, majd utána nyárra Catharanthus(Rózsameténg).

Árusítás: Ősszel: szeptember-október. Tavasszal: márciustól.
 Viola wittrockiana:

Az árvácska

 

Botanikai leirását megtalálják a virág linkinditó oldalán.
Ítt csak néhány általános tulajdonságát írom le, mivel ez az árvácska már ugysem az az árvácska. Az általunk termesztett árvácskák ugyanis már F1-es hibridek, ami azt jelenti, hogy nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkező árvácska fajta keresztezéséből jöttek létre. Ez meglátszik már az igényeinél is. Az eredeti árvácska ugyanis a hűvös, párás félárnyékos helyet szereti, ezzel szembe a mai hibridek már a tűző napos meleg helyeken is nagyon szép növényt és óriás virágot produkálnak.

 

Ebből adódik, hogy a bemutatását is legszívesebben úgy kezdtem volna, hogy a legek növénye. A leghosszabb tenyészidejű figyelembe véve a szeptemberi ültetéstől a június vége július elejei elvirágzásáig tartó kilenc hónapot főleg az olyan szerencsés évben, mint a 2006-2007-es amikor egész télen virágzott. A fajtaválasztékról itt azért nem írok, mert kertészetünkben képtelenség lenne helyhiány miatt minden fajtából tartani, mi csak a jelenleg legjobbnak mondható két fajtát az óriás virágú Colossus és a nagy virágú Delta árvácskát termesztjük. Ugyan így van ez a szín választékkal, bár az óriás virágú fajtákból még nem de a nagyvirágu Deltából már szinte kimeríthetetlen a szín választék.

Kétszer ültetethetünk árvácskát ősszel és tavasszal. Az őszi árvácskát szeptember elején kezdjük árulni, és a fagyok beálltáig, álltalában oktober végéig, november elejéig áruljuk. Ebben az időszakban tudjuk az elvirágzott vagy már kipusztult egynyári virágainkat árvácskára cserélni, és így még van ideje az árvácskának is begyökeresedni, megerősödni. Akiknek olyan sokáig szép és egeszséges volt az egynyári viráguk, hogy már nem tudták ősszel kicserélni árvácskára, azoknak tavasszal amikor az időjárás engedi, márciusban és áprilisban még van lehetősége árvácskát ültettni. Igaz ilyenkor már csak egy-két hónapig fog diszíteni, de legalább lesz idönk kivárni a melegigényes egynyári virágokat, mint például a Chatarantus.

A ma divatos ár-érték arányban is a legjobb növény tekintettel a száz forint körüli árával ilyen hosszú tenyészidővel, ilyen bőséges választékkal.

 

Bár a kertészeknek ez természetes de sokan még mindig nem tudják ezért muszáj itt leírnom, hogy az árvácska nem fagy meg. Az őszi ültetésből télen elég sok kipusztul, ez azért van, mert a túl kemény hidegben nem tud a növény vizet felvenni, vagy befülled a megkeményedett hótakaró alatt. A legnagyobb baj viszont, az szokott lenni, hogy mindenki megvárja az utolsó pillanatot vagyis közvetlen a fagyok előtt ülteti el az árvácskát így annak nincs ideje begyökeresedni!!!

 

Főleg temetőkben sírok beültetésére használták, de szerencsére egyre többen ültetnek a ház köré ágyásokba, közterületeken parkokba és már virágládákban, edényekben is megjelenik.

Az oldalsávon láthatnak képet az álltalunk termesztett árvácskákról. További fényképeket a képgaléria Árvácska albumában láthatanak.

 Az árvácska 25-30cm átméröjü 20-25cm magas növény lessz, ültetésénél vegyük figyelembe, hogy akkor mutat jól ha marad a növények között egy kis hely. Ez azért is mert mind a beültetésnél mind a kiszedésnél vagyis amikor például egynyári virágra cseréljük hasznos fogás a közé ültetés: amikor cseréljük a növényeket nem dobjuk ki a régi növényeket, hanem közé ültetjük az újat. Így amig megerösödik az új növény addig is lesz virág a kertünkben.

vissza a lap elejére


© 2007 pammerendre.hu