árvácska
Kertivirágblog Kertivirágblog
Egynyári virágokMuskátlikFutó virágokDragon WingGumós begóniaKépgalériaVissza a föoldalra

Az árvácska ára:100 Ft/db.

Ültetési tipp: Tavasszal árvácska, majd utána nyárra Catharanthus(Rózsameténg).

 

Viola wittrockiana: az árvácska

 

Botanikai leirását megtalálják a virág linkinditó oldalán.
További véleményeket a Kertivirágblog oldalunkon olvashatnak.
Ítt csak néhány általános tulajdonságát írom le, mivel ez az árvácska már ugysem az az árvácska. Az általunk termesztett árvácskák ugyanis már F1-es hibridek, ami azt jelenti, hogy nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkező árvácska fajta keresztezéséből jöttek létre. Ez meglátszik már az igényeinél is. Az eredeti árvácska ugyanis a hűvös, párás félárnyékos helyet szereti, ezzel szembe a mai hibridek már a tűző napos meleg helyeken is nagyon szép növényt és óriás virágot produkálnak.

 

Ebből adódik, hogy a bemutatását is legszívesebben úgy kezdtem volna, hogy a legek növénye. A leghosszabb tenyészidejű figyelembe véve a szeptemberi ültetéstől a június vége július elejei elvirágzásáig tartó kilenc hónapot főleg az olyan szerencsés évben, mint a 2006-2007-es amikor egész télen virágzott. A fajtaválasztékról itt azért nem írok, mert kertészetünkben képtelenség lenne helyhiány miatt minden fajtából tartani, mi csak a jelenleg legjobbnak mondható két fajtát az óriás virágú Colossus és a nagy virágú Delta árvácskát termesztjük. Ugyan így van ez a szín választékkal, bár az óriás virágú fajtákból még nem de a nagyvirág Deltából már szinte kimeríthetetlen a szín választék. Kétszer ültetethetünk árvácskát ősszel és tavasszal a tavaszi ültetésre lesz majd színkeverék is, így akkor látható lesz milyen sokféle színben, létezik árvácska. És akkor még nem beszéltünk arról a sok fajtáról, amit mi helyhiány miatt nem termesztünk. A ma divatos ár-érték arányban is a legjobb növény tekintettel a száz forint körüli árával ilyen hosszú tenyészidővel, ilyen bőséges választékkal.

 

Bár a kertészeknek ez természetes de sokan még mindig nem tudják ezért muszáj itt leírnom, hogy az árvácska nem fagy meg. Az őszi ültetésből télen elég sok kipusztul, ez azért van, mert a túl kemény hidegben nem tud a növény vizet felvenni, vagy befülled a megkeményedett hótakaró alatt. A legnagyobb baj viszont, az szokott lenni, hogy mindenki megvárja az utolsó pillanatot vagyis közvetlen a fagyok előtt ülteti el az árvácskát így annak nincs ideje begyökeresedni!!!

 

Főleg temetőkben sírok beültetésére használták, de szerencsére egyre többen ültetnek a ház köré ágyásokba, közterületeken parkokba és már virágládákban, edényekben is megjelenik. Az oldalsávon láthatják azt a tizenkét színü árvácskát amit vetni szoktunk, minden évben bővül a választék, fényképeket a képgaléria Árvácska albumában láthatanak.

 

Az árvácska 25-30cm átméröjü 20-25cm magas növény lessz, ültetésénél vegyük figyelembe, hogy akkor mutat jól ha marad a növények között egy kis hely. Ez azért is mert mind a beültetésnél mind a kiszedésnél vagyis amikor például egynyári virágra cseréljük hasznos fogás a közé ültetés: amikor cseréljük a növényeket nem dobjuk ki a régi növényeket, hanem közé ültetjük az újat. Így amig megerösödik az új növény addig is lesz virág a kertünkben.

vissza a lap elejére


© 2007 pammerendre.hu